Picture
Secara amnya, semua kayak mempunyai bahagian-bahagian berikut   namun; berbeza dan segi saiz, bahan binaan dan bentuknya. Penerangan di bawah   akan menerangkan fungsi setiap bahagian yang terdapat pada sesebuah   kayak.

Bow dan Stem (Haitian dan Buritan):
Bahagian muncung hadapan   dan belakang kayak. Berbentuk tajam dan bulat. Bow adalah muncung bahagian   hadapan manakala stem ialah muncung bahagian belakang. Kedudukan kedua-dua   bahagian ini kadangkala amat mengelirukan. Oleh itu, bahagian ini boleh   ditentukan dengan meninjau bentuk coaming dan arah tempat duduk sesebuah kayak.   Bahagian ini amat mudan rosak jika tidak dikendalikan dengan baik. Fungsi
  utamanya ialah memotong air dan memecah ombak selain menjadi panduan arah  tujuan  kayak.

Hull:
Dinding, lantai, geladak bahagian bawah kayak, la   mempunyai bentuk yang berbeza-beza bergantung kepada jenis kegunaan sesebuah   kayak.

Deck (Geladak Atas):
Dinding bahagian atas kayak di mana   terletaknya cockpit, la berfungsi menutup bahagian atas kayak dan melindungi
  bahagian kaki pedayung serta memudahkan kemahinan gulingan. Dek hadapan   dipanggil fbredeck manakala dek belakang dipanggil aftdeck. Sejenis tali atau   tempat pemegang yang terdapat di bahagian hujung bow dan stem. Kegunaannya
ialah  untuk memudahkan anda mengangkat sesebuah kayak, berpaut apabila terbalik  dan  mengikatnya ke tebing.

Toggle terbahagi dua iaitu toggles yang  tenditi  daripada tali yang dilkat pada sejenis pepegang yang diperbuat daripada
kayu  atau plastik. la lebih selamatdan setesadigunakan.
 
Eng loops pula  terdiri  dari seutas gelungan tali yang tertetak dihujung bow dan stem, la murah  dan  mudah disediakan tertapi berbahaya kerana di kawasan arus deras, end loop  kayak  yang terperangkap dalam pusaran air boleh mencederakan tangan
  anda.

Cockpit:
Ruangan yang terletak ditengah-tengah kayak dan   diantara fbredeck dan aftdeck. la merupakan kawasan dimana pedayung duduk di   dalamnya. Bahagian hadapan dan belakang kayak boleh ditentukan dengan melihat   kepada bahagian cockpit. Bahagian hadapannya berbentuk lebih kecil berbanding   bahagian belakang. Tempat duduk kayak yang terdapat dalam cockpit pula  selalunya  hampir dengan bahagian belakang cockpit.


Seat (Tempat   Duduk):Tempat duduk pedayung yang terietak di dalam cockpit, la terbahagi   kepada beberapa jenis iaitu tempat duduk standard (mempunyai saiz yang, tetap,   tempat duduk sederhana (untuk kegunaan rekreasi), tempat duduk ketat (untuk   kegunaan aktiviti rodeo dan arus deras) dan tempat duduk boleti laras. Tempat   duduk yang tlnggi akan memberikan kesan terhadap daya dayungan dan menambahkan  kelajuan kayak tetapi rendan tahap imbangannya. Tempat duduk yang rendan pula   stabil imbangannya namun menghasilkan daya dayungan yang   rendati.

Coaming:Bahagian tepi yang kecil dan nipis mengelilingi   cockpit. Berfungsi untuk menghalang air dan memasuki cockpit dan tempat untuk   mengikat spray cover.

Knee Brace:Terietak di bahagian bawah coaming   di bahagian foredeck. Fungsi utamanya ialah untuk menyokong lutut pedayung dan   memberikan cengkaman kaki pedayung yang lebih kuat terhadap kayaknya. la   memudahkan kemahiran gulingan dan mengelakkan pedayung dan terkeluar apabila  terbalik. la hanya terdapat pada kayak arus deras dan slalom
  sahaja.

Towline/Deckllne:Tall yang diikat darihujung bow ke sisi kiri  dan kanan coaming hingga ke bahagian stem, la berfungsi sebagai tali untuk   menyelaroaf, penunda, mengikat alatan dan mengikat kayak. Tidak semua kayak   memiliki towline.

Keel:Terietak di bahagian geladak bawah kayak.   Fungsi utamanya ialah untuk membelah arus dan bertindak sebagai kemudi. la   membolehkan sesebuah kayak itu bergerak lurus dengan cepat. Tidak semua kayak   mempunyai keel. Selain keel, terdapat juga beberapa alatan yang mempunyai  fungsi  sama dengan keel iaitu skeg, sejenis kemudi yang boleh dipasang dan
dilucutkan.  Rudder pula merupakan sejenis keel yang boleh laras atau dikawal  pergerakan  kemudinya. Selalunya rudder terdapat pada kayak laut dan kayak  pertandingan  pecut.

Footrest:Terietak dibahagian foredeck dan  merupakan tempat  meletak kaki pedayung. la berfungsi memberikan daya cengkaman  dan sokongan  tenaga yang lebih yang dihasllkan melalui kombinasi pergerakan  tang�n, bahu,  lowerback dan kai terhadap penghasilan daya dayungan yang baik.  Selain itu ia  berfungsi sebagai alat keselamatan yang mefindungi pedayung dan  terhentak atau  meogelunsur ke hadapan akibat hentakan atau pelanggaran. Secara  umum terdapat  tiga jenis footrest iaiut:-

i. Verbentuk bar yang dipasang  pada bahagian  sisi port dan starboard kayak;
i. Bentuk pasangan pedal yang  terletak juga  di sisi port dan starboard kayak;
iii. Bentuk bulk head yang  memenuhi bongkah  rata dan memenuhi bahagian bow sesebuah  kayak.

Buoyancy (Bahan  Apungan): Bahan apungan terdapat di dalam  kayak, la terletak di bawah deck di  bahagian bow dan stem. Fungs! utamanya  ialah untuk mengapungkan kayak apabila  terbalik dan dimasuki air. Selain itu ia  juga mengukuhkan dan m�iyokong bahagian  geladak atas dan bawah. Secara amnya  terdapat tiga jenis buoyancy  iaiut:-

a. Beg Udara: Sejenis beg  yang dibuat dan kanvas dan  diletakkan di dalam kayak di bahagian bow dan stem.  Udara dipamkan ke dalamnya.  la boleh dibawa dan keluar dari kayak dengan mudah.  la mempunyai daya apungan  yang amat tinggi namun mudah bocor.

b. Foam  Gabus/Getah  Lembut):Dibuat dari jenis buih getah/plastik yang  dimampatkan. la  memiliki daya apungan yang tinggi dan menyokong bahagian  geladak atas dan bawah  dengan kuat. Namun begitu, bentuknya yang nipis  memudahkan banyak air masuk ke  dalam kayak berbanding beg udara.

c.  Polisterin:Bahan yang amat  popular digunakan dalam kayak-kayak buatan  tempatan. Harganya amat murah dan  mempunyai daya apungan yang tinggi serta  boleh menyokong bahagian geladak atas  dan bawah dengan baik. Kekurangannya adalah  rapuh dan mudah rosak.

Deck  Eye/Eye Cleat:Lubang atau besi yang  terdapat di atas geladak beriungsi untuk  mengikat towline di kawasan atas
geladak.

Eye Pit:Lubang yang  terdapat di hujung bow dan stem  sesetengah jenis kayak. Berfungsi untuk memegang  loop atau toggle yang dipasang  padanya.

Hatches:Lubang penutup yang  terdapat di tengah bahagian  foredeck. Fungsinya ialah untuk tnenyimpan peralatan  diri dan perkhemahan. Saiz  hatches ini bergantung kepada saiz dan bentuk kayak  itu sendiri. la hanya  terdapat pada kayak laut.

Back Strap:Sejenis  tali dan lapisan getah  yang diikatkan pada bahagian belakang tempat duduk. La  mempunyai  betbagai-berbagai bentuk. la memberikan keselesaan kepada pedayung  untuk  menyandarkan bahagian belakang mereka sewaktu berdayung. Selain itu, ia  juga  bertindak sebagai alat keselamatan yang berfungsi melindubgu bahagian  belakang  pedayung tercedera akibat hentakan dan belakang.
Sumber:http://maribelajar.forumotion.com/t854-kayak
Leave a Reply.


krs, tkrs, nota krs